ANITA'S ATELIER
Westervoort


0263115740    anita@officinalis.nl


HOME  CREATIVITEIT   THERAPIE   ATELIER   ANITA   INFO

Iedereen is Creatief, JA, JIJ OOK!

Oke, iedereen is creatief, leuk maar euh....
wat is dat eigenlijk, CREATIVITEIT?


De meeste mensen denken bij creativiteit aan het maken van mooie dingen, aan iets kunstzinnigs of artistieks. De reactie is vaak "nee, ik ben niet creatief, ik kan niet tekenen". Daarmee wordt creativiteit weggewuifd als iets ongrijpbaars, iets wat niet voor iedereen is weggelegd.

Iets nieuws zien, bedenken, doen of maken
Ieder mens wordt nieuwsgierig geboren. Met de behoefte te onderzoeken en te ontdekken, te creëren en eigen te maken. En dat is eigenlijk wat creativiteit is. Creativiteit is namelijk het vermogen om vanuit de eigen mogelijkheden, onderzoekend en op de eigen manier te komen tot nieuwe ideeën, oplossingen en resultaten. Creativiteit is de drijfveer tot vernieuwing en ontwikkeling.
Je ziet een probleem, een opdracht, een materiaal. Een bak met blokjes, een pot acrylverf of een appeltaart. Iets wat je wilt onderzoeken, mee wilt experimenteren, ontdekken wat je ermee wel en niet kunt. Door onderzoek leer je het probleem, het materiaal kennen en ontstaan verbindingen, oplossingen en ideeën. Het kind bouwt met de blokjes een kasteel waar zijn verzameling stenen in woont. Het meisje schildert haar vader, moeder en knuffelkonijn voor de deur van haar huis. En de man bakt de in zijn familie en kennissenkring inmiddels bekende heerlijke homemade appeltaart naar zijn eigen geheime recept.


"Ieder kind wordt als kunstenaar geboren.
De moeilijkheid is er een te blijven als hij opgroeit."
Pablo Picasso


Produktgericht Procesgericht
Wanneer ieder mens creatief geboren wordt, hoe kan het dan zijn dat vele zeggen "Ik ben niet creatief, ik kan niet tekenen". Iedereen kan tekenen, maar niet iedereen vind dat hij goed kan tekenen. De persoon die zegt dat hij niet kan tekenen heeft een eigen of door anderen opgelegd waardeoordeel aan zijn tekeningen geplakt. Hij ziet zijn creativiteit enkel vanuit het eindproduct, een "waardeloos product". Hij heeft hiervoor techniek, vaardigheid, talent nodig.
Deze focus op het eindproduct heeft een negatief effect op de eigen manier van onderzoeken, het experimenteren, ontdekken en spontaan ontstaan van oplossingen en ideeën. Het creatief proces, de natuurlijke drang tot persoonlijke ontwikkeling word hiermee vastgezet.

Buiten de kaders denken
Voor creativiteit heb je het lef nodig om buiten de lijntjes te durven kleuren. Iets nieuws zien, bedenken, doen of maken, heeft te maken met originaliteit en inventiviteit maar ook met daadkracht. Het is het lef tot het creëren van iets nieuws, iets eigens.
Met creatief denken en handelen worden patronen, gewoontes en regels doorbroken. Daarom is creatief zijn voor veel mensen lastig. Wij halen namelijk onze zekerheid meestal uit patronen en gewoontes. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

 

Afspraak maken!S
S
onderdeel van
OFFICINALIS.NL
Natuurgeneeskunde Westervoort

 

Anita`s Atelier, de Ganzenpoel 24, 6932 LE Westervoort (bij Arnhem), tel 026-3115740, email anita@officinalis.nl.
U kunt mij volgen op facebook, OFFICINALIS en Werk aan de Muur.